Salturile mentale/ The Wonder Weeks

on

Desi David incepuse sa aiba un somn mai linistit, de cateva seri situatia s-a schimbat. Se foieste des, ma tot trezesc cu el peste mine (la propriu😂) in toiul noptii, ii sare somnul brusc in jurul orei 3:30am, se aseaza in fund si plange, adoarme cu greu inapoi. Ziua este mai marait, intinde manutele si vrea sa fie tinut in brate tot mai mult. Parca oricata atentie i-am oferi, nu este mereu suficienta.

Si bebelusul tau si-a schimbat brusc comportamentul, este mai mofturos, isi doreste mai multa atentie, mai mult contact fizic, iar programul de somn ii este modificat? Ei bine, toate acestea ar putea fi indiciile unui salt mental.

Acesta poate dura de la cateva zile la cateva saptamani si presupune o dezvoltare cognitiva accelerata a micutului, perioada in care va face o noua achizitie. In general, dupa toata aceasta agitatie devenim martori ai faptului ca al nostru copil reuseste sa fie mai constient de diferiti stimuli sau de el insusi, poate sa isi coordoneze mai bine corpul, sa faca miscari noi, sa vorbeasca sau chiar sa mearga. 😍

Wonder Weeks este o aplicatie care povesteste pe indelete despre existenta celor 10 salturi mentale, care au loc de-a lungul primilor 2 ani de viata, iar pe mine m-a ajutat sa inteleg ce se petrece cu David (pas cu pas) si ce pot face pentru a-i fi alaturi. Asa ca o recomand cu mare drag.❤

Tabelul de mai jos contine un scurt rezumat:

Saltul mentalSaptamana/
Saptamanile
Noile achizitiiDescriere
15SenzatiiCopilul devine mai constient de stimulii fizici.
Se uita indelung la obiecte, lacrimeaza si zambeste pentru prima data.
28-9ModeleBebelusul incepe sa recunoasca diferite modele, foloseste tot mai mult propriile simturi.
Isi tine capul mai bine si reuseste sa il intoarca catre lucrurile care ii atrag atentia.
Incearca tot mai mult sa isi ridice capul, atunci cand e intins pe burtica.
312Tranzitii fineIncepe sa aiba mai mult control asupra propriului corp.
Miscarile oculare si ale corpului sunt tot mai fine, reuseste sa se rostogoleasca.
415- 19EvenimenteRecunoaste secvente de evenimente. Se misca mai mult, apuca obiecte.
523-26RelatiiIncepe sa perceapa distanta fizica si relatiile cauza-efect. Acorda o atentie mai mare detaliilor. Pufaie si sufla. 😀
634-37CategoriiInvata ca anumite elemente pot fi grupate. Imita adultii tot mai des si mai bine.
742-46SecventeRemarca detalii despre ordinea lucrurilor (aici suntem noi 🥰 )
851-54ProgrameConstientizeaza ca sunt mai multe moduri de a face acelasi lucru. Poate incerca sa se imbrace singur sau sa aduca propria hainuta.
960-64PrincipiiIncepe sa isi dezvolte capacitatea de setare a obiectivelor. Face alegeri constiente, mananca si bea mai bine singur.
1071-75SistemeIntelege diferite sisteme si incepe sa aiba notiunea de sine. Se ascunde si vrea sa fie gasit, devine interesat de mici vietati si insecte.

Perioadele mentionate sunt estimative, iar salturile pot avea loc cu o saptamana mai devreme sau mai tarziu. De asemenea, pentru un calcul cat mai corect, se va tine cont de data la care copilul ar fi trebuit sa vina pe lume (40 saptamani) si nu cea la care s-a nascut.

Pentru ca schimbarile resimtite de bebelus sunt mari este important sa ii oferim o atentie sporita (si mai multa afectiune, caldura, imbratisari, pupici) si siguranta de care are nevoie. In acelasi timp, il putem implica in activitati care sa stimuleze dezvoltarea sa, in functie de etapa in care se afla.

Si mai interesant este momentul in care saltul mental se suprapune cu vreun puseu😅, iar lucrurile se complica putin, insa despre asta va voi povesti poate intr-un articol viitor.

Pana atunci: se pare ca al 7-lea salt dureaza 5 saptamani. Abia astept sa vad noile achizitii ale lui David si sa ne bucuram impreuna de ele. ❤❤❤😁

Leave a Reply